2008. december 11., csütörtök

Brokkoli krémleves
A káposztafélék családjába tartozó brokkoli antioxidáns hatású, koleszterinszint csökkentő. A rákkeltő mutagén vegyületek hatását segíti kivédeni. Az ultaribolya fény szemkárosító hatását is csökkenti. Ezeket a hatásokat a glukozinolátok és bomlástermékeik, az izotiocianátok és az ún."mustárolajok" jelenlétének tulajdonítják. A brokkoli további táplálkozástani szerepéről itt olvashatnak:
Hozzávalók:4 brokkoli; maradék húsleves; 1 dl tejföl; 10 dkg extra kemény reszelt sajt.
Elkészítés:Tegyük a brokkolit a mikrohullámú sütőbe, egy tálba, fél bögre vízzel. Fedjük le, és magas fokozaton 2-3 percig főzzük. Majd tegyük a turmixgépbe, öntsük fel fél bögre húslevessel, legjobb, ha csirkéből készült. Turmixoljuk össze. Majd forraljunk fel 2 csészényi húslevest, adjuk hozzá a pürét, keverjük meg, adjuk hozzá a tejfölt. Sózzuk meg, és szórjunk rá a reszelt sajtot. Addig kavargassuk, amíg a sajt elolvad.

Nincsenek megjegyzések: